Saavutettavat edut

Saavutettavat edut

Lämmitys on normaalisti yksi taloyhtiön suurimpia kustannuksia. Kokemusten mukaan hyvin toteutetulla patteriverkoston perussäädöllä ja tasapainotuksella voidaan saavuttaa jopa 10-15 prosentin säästö energiankulutuksessa. Karkeasti voidaan arvioida, että huonelämpötilojen pudottaminen yhdellä asteella säästää keskimäärin viisi prosenttia asuinkerrostalon lämmityskustannuksista. 

Epätasapainossa olevassa verkostossa tyypillisesti osassa asuntoja saattaa olla hyvinkin lämmin, koska menovesikäyrää on jouduttu nostamaan, jotta kylmät asunnot on saatu siedettävän lämpimiksi. Menovesikäyrällä tarkoitetaan patteriverkostoon menevän veden lämpötilan säätöä. Kun ulkolämpötila laskee, niin patteriverkostoon menevän veden lämpötilaa nostetaan. Kun sisälämpötilat saadaan asuntojen osalta tasaisiksi, voidaan menovesikäyrä säätää optimaaliseksi. Optimaalinen menovesikäyrä pitää huoneistojen sisälämpötilat kaikilla ulkolämpötiloilla halutulla tasolla. Toisin sanoen sisälämpötila ei muutu talossa, kun ulkolämpötila nousee tai laskee. 

Energiansäästöpotentiaali riippuu lähtötilanteesta. Jos lähtötilanteessa kaikkien huoneistojen sisälämpötilojen keskiarvo on korkea, niin potentiaalia energian säätöön on paljon, mikäli tasapainotuksen jälkeen talossa valitaan maltillinen huoneistojen sisälämpötila. Tyypillisesti energiansäästöpotentiaali on suurin kohteissa, joissa verkoston varusteet ovat hyvin vanhoja tai asuntojen sisälämpötilaerot ovat suuria. 

Energiansäästön lisäksi tasaiset huonelämpötilat ja oikea sisälämpötilataso ovat merkittävä asumismukavuuteen liittyvä asia. Näin patteriverkoston tasapainotuksella on selkeä vaikutus asumismukavuuteen.

Paine-eromenetelmällä suoritetun patteriverkoston perussäädön tyypilliset hyödyt:

  • tasaiset huonelämpötilat
  • ei häiritsevää virtaussuhinaa patteriventtiileistä
  • asumismukavuus paranee
  • uusitut venttiilit ym. varusteet ovat toimintakuntoisia (käyttö ja ylläpito helpottuvat)
  • energian kulutus ja käyttökustannukset laskevat

Seuraavaksi: Perussäädön suunnittelu