Patteriverkoston perussäätö ammattitaidolla

Patteriverkoston perussäädön (toinen yleisesti käytetty termi on patteriverkoston tasapainotus) tarkoituksena on poistaa huoneistojen väliset lämpötilaerot, parantaa patteriverkoston toimintaa, lisätä asumismukavuutta ja säästää energiaa. Lähtökohtana patteriverkoston perussäädölle on huolellinen suunnittelu, jolloin lopputulos on taloyhtiön kannalta myös kokonaistaloudellisesti edullisin. Ilman suunnittelua ja esisäätöarvojen laskentaa energiansäästö ja muut tavoitteet harvoin toteutuvat.

Suurin osa Suomen asuinrakennuksista kaipaisi patteriverkoston perussäätöä Motivan arvioiden mukaan. Motiva arvioi, että jopa kolme neljästä asuinrakennuksesta Suomessa on patteriverkoston osalta puutteellisesti säädetty. (Motiva Oy on valtion omistama energiansäästön asiantuntijayritys).

Patteriverkoston perussäätö on aiheellista tehdä:

  • aina samassa yhteydessä, kun patteriventtiilit/linjaventtiilit uusitaan
  • kun lämpötilaerot kiinteistön asuntojen/huonetilojen välillä ovat suuret
  • kiinteistön energiatalouteen vaikuttavien muutosten jälkeen, esim. ikkuna- tai julkisivuremontti
  • kun kiinteistön energiankulutus on suuri suhteessa vastaaviin kiinteistöihin
  • kun lämmitysverkostossa esiintyy häiritsevää virtaussuhinaa, jota ei saada poistettua esim. pumpun säätöasetusten muutoksilla suunnitelmalliseen maksimivirtaukseen vaikuttamatta

Lisäksi lämmitysverkoston asetukset on syytä vähintään tarkistaa, kun lämmitysjärjestelmä uusitaan. Mikäli edellisestä perussäädöstä on kulunut pitkä aika (yli 15 vuotta), kannattaa se toteuttaa kokonaisuudessaan lämmitysjärjestelmän uusimisen yhteydessä.

Suunnittelukohteissamme annamme kahta seuraavaa lämmityskautta koskevan takuun huoneistojen sisälämpötilojen osalta sekä äänettömyystakuun patteriventtiilien virtaussuhinalle. Toimimme Espoossa, Helsingissä, Vantaalla ja kehyskunnissa.

Seuraavaksi: Perussäädön tarpeellisuus


Infonurkka

Patteriverkoston perussäätö tai patteriverkoston tasapainotus: Patteriverkoston vesivirtojen säätäminen siten, että jokaiselle patterille ohjataan sellainen määrä vettä, jonka se tarvitsee lämmittääkseen tilan. Perussäätöön liittyy aina perussäädön suunnittelu ja tasapainotus. Usein patteriverkoston perussäädöstä käytetään myös muita nimityksiä kuten: Lämmitysverkoston perussäätö, lämmitysverkoston tasapainotus, lämmön tasapainotus ja lämmön säätö. Käytännössä kyse on patteriverkoston perussäädöstä.

Asiasanat: patteriverkoston perussäätö, perussäätö, verkoston tasapainotus, tasapainotus, perussäätösuunnittelu, energiansäästö